究竟 OnePlus 5 有沒需要比多幾百, 買8GB RAM 版本?!

究竟 OnePlus 5 有沒需要比多幾百, 買8GB RAM 版本?!


OnePlus 5 共推出了兩個版本, 6GB RAM +64GB ROM 版本售港元 $3688, 而另一個版本則是8GB RAM + 128 GB ROM 則是$4188, 實際效能上, 多出的2GB RAM 對 OnePlus 5 既效能有幾大影響呢?! 海外 Youtuber Timmers EM1 就搵左6GB 及8GB RAM 版本既 OnePlus 5 進行測試, 睇下呢兩部機既效能有咩分別!

從測試上可以看到, 無論係 6GB RAM 還是8GB RAM 版本, 兩部機係開啟大部份 App 及啟運遊戲時都基本都咩大分別, 肉眼基本看不出來, 不過運行大型遊戲方面, 8GB RAM 就若較 6GB RAM 快一點, 至於第一輪測試後, OnePlus 5 6GB RAM 版本就只有兩個APP需重新加載, 而到第二輪後, 6GB RAM 部份遊戲均需重新加載, 這時8GB RAM 的優勢才明顯發揮出來



Categories: 新料速報











   編者   

AlaN@MobileMagazine

Mobile Magazine 小編, 集中測試手機攝影及攝錄效能, 並從生活角度評測手機!