Samsung Galaxy Note 8 將力壓群雄?! 搭載雙鏡頭

Samsung Galaxy Note 8 將力壓群雄?! 搭載雙鏡頭


現時唔少廠商已推出搭載雙鏡頭的旗艦手機, 而技術方面已漸成熟, 反觀 Samsung 講左好耐既雙鏡頭設計, 一直雷聲大雨點少, Galaxy S8 還是只採用單鏡頭的設計, 雖然今日友站 Galaxy S8 評測一文就為各位展示過搭載 IMX 333 既 Galaxy S8 攝影效能, 但係相信唔少人都希望 Samsung 快點推出雙鏡頭設計。

1415561 1415563

最近國外設計師就為 Note 8 帶來幾張概念設計圖, 圖中顯示該機採用雙鏡頭設計, 而其後分析師郭明池就預測 Samsung Galaxy S8 確將搭載雙攝, 這將會是 Samsung 旗下首部雙鏡頭手機。郭明池同時表示 Note 8 的雙鏡頭將支持3倍光學變焦, 1200萬像素, 一顆鏡頭為1200萬像廣角鏡, 另一則是1300萬像長焦鏡, 兩顆鏡頭均支持光學防手震, 另外據稱 Noe 8 的拍攝效果將能全面碾壓 iPhone 7 Plus。

實際上, 從之前 S8 的工程機得知, Samsung 曾考慮在 Galaxy S8 上增設雙鏡頭設計, 但鑑於技術問題所以其後移除了相關方案, 而郭明池估計 Galaxy S8 銷售將提升到5000-5500萬部左右。



Categories: Samsung, 新料速報











   編者   

AlaN@MobileMagazine

Mobile Magazine 小編, 集中測試手機攝影及攝錄效能, 並從生活角度評測手機!