小米5 評測及規格資料

小米5 評測及規格資料

Rating

3.5 out of 5
外觀設計
3.5 out of 5
介面及功能
5 out of 5
效能及跑分
3 out of 5
續航力
3.5 out of 5
攝影效能

Total

3.7
3.7 out of 5

Overview

  • 評測手機:

    小米 5

  • 評測日期: March 30, 2016
  • 行貨價錢:

    1. 效能強悍,流暢操作體驗
    2. 機身輕巧,設計時尚

  • 水貨價錢:

    1. 相機性能不能與大廠旗艦比拼
    2. 續航力只達尚可
    3. 機身造工一般, 易花



評測 - 外型篇

2015 年在手機設計既層面上出現了一個較為奇怪既現象, 就是金屬機身既設計湧現, 無論是大品牌的 LG 以至是內地多間知名既手機大廠, 均相若而同推出多款以金屬機身設計為主打既中至旗艦級別手機, 面對海量設計相近既手機, 消費者與筆者難免產生審美疲勞。而最近推出既紅米 Note 3 同樣採用金屬機身既設計, 以入門級既價錢賣街, 無疑把金屬機身既市場定位拉下馬, 直接貶低這類設計既價錢。

今年什麼款式既機身設計最值得留意?

Samsung Galaxy 系列既金屬中框設計在市場上取得較高認同再加上除著內地品牌如 Vivo Xplay 5 開始採用 Samsung Galaxy Edge 類既曲面屏幕, 所以筆者推算今年各廠會較著重於側框既設計上

小米5 外觀點評: 小米歷代最靚手機

BANNER21

小米5 這部手機可以算是小米這品牌出過咁多部機當中最靚既一部, 而這部機成功在現時金屬機海當中脫泳而出, 今次 小米5 既機背採用強化玻璃物料, 而兩側既設計則有點似 Galaxy Note 5 金屬邊框既設計, 手感上與 Galaxy Note 5 相若, 整體上感覺雖然有點似 Galaxy Note 5, 但依然能保留自己既個人特色

DSC_2376

DSC_2379

 

由於機背仿 Note 5 側邊輕微弧度既設計, 整體握手感整在, 但金屬邊框的過渡還有少許劃手, 尺寸方面為 144.3 x 70.2 x 6.35mm, 重量只有139g 非常輕巧! 機身左右側金屬邊框再配合不同切割既設計讓小米5 更具科技感

DSC_2385

機身右側設有電池鍵及音量加減鍵

DSC_2369

機身的左方設有Sim卡槽

DSC_2389

支援雙卡雙待及4G+ 網絡,可惜不支援MicroSD擴充

DSC_2391

機身頂部份設有3.5mm耳筒

DSC_2373

已經改用USB Type C接口,並支援USB 3.0 Quick Charge ,機底還設有雙喇叭

DSC_2374

鏡頭擺位既設計相信是參考 Sony Z5 系列

DSC_2364

機面左上則放置了一個小米 Logo

雖然在外觀設計範疇上, 筆者認為小米 5 的設計尚算討好, 不過造工方面則有所保留, 首先金屬邊框易崩, 而機面玻璃也相對易花:

DSC_2384

小米 5 於售價方面都幾進取,   驍龍820(1.8Ghz) +3GB Ram+32GB Rom –  ($2599 hkd) ;  對於此定價既小米5, 讀者又會唔會考慮呢? 歡迎留言討論!

 








相關手機規格




   編者   

AlaN@MobileMagazine

Mobile Magazine 小編, 集中測試手機攝影及攝錄效能, 並從生活角度評測手機!